Når vejret bliver varmere og lyset længere, er det tid til at skifte dine vinterdæk ud med noget lettere og mere velegnet til sommervejret: sommerdæk. Sommerdæk har bedre vejgreb og er mere effektive end vinterdæk, fordi de er designet til at klare de høje temperaturer og hårdere vejrforhold, der kommer med sommeren. Nedenfor kan du bl.a. læse alt om, hvornår du bør skifte dæk, hvordan du ser om det er et sommer- eller vinterdæk, krav til sommerdæk og fordele ved sommerdæk.
Vi anbealer generelt at skifte til sommerdæk, når temperaturen er stabil over 7 grader Celsius. Dette skyldes, at vinterdæk er designet til at yde bedre præstationer i koldere vejrforhold, mens sommerdæk er designet til at yde bedre præstationer i varmere vejrforhold og på tørre veje. Hvis du kører med vinterdæk om sommeren, kan det føre til øget bremselængde, nedsat stabilitet i sving og kurver, højere rullemodstand og øget brændstofforbrug.
Det er også vigtigt at overveje dine lokale vejforhold, når du beslutter, hvornår du skal skifte til sommerdæk. Hvis der stadig er risiko for sne og is på vejene, kan det være bedst at vente med at skifte til sommerdæk.
Du kan også overveje at skifte til sommerdæk, når du bemærker, at temperaturen begynder at stige, og når der ikke længere er risiko for sne og is på vejene. Det kan også være en god idé at planlægge dit skifte til sommerdæk i god tid for at undgå stress og ventetid, når de fleste begynder at skifte dæk i foråret.
Det anbefales ikke at køre med vinterdæk om sommeren, da de er designet til at yde bedre i kolde og våde forhold. Når temperaturen stiger, bliver vinterdækkene blødere og kan miste grebet på vejbanen. Dette kan føre til øget bremselængde og nedsat stabilitet i sving og kurver. Derudover vil vinterdæk også have højere rullemodstand og kan føre til en øget brændstoføkonomi.
Det er bedst at bruge sommerdæk om sommeren, da de er designet til at yde bedre præstationer i varmere vejrforhold og på tørre veje. Sommerdæk vil give bedre håndtering, kortere bremselængde og højere stabilitet ved høje hastigheder, hvilket gør kørslen mere sikker og behagelig.
Ja og nej. Ifølge dansk lovgivning skal du køre med fire ens dæk på bilen. Hvilket vil sige, at din bil skal monteres med enten fire sommerdæk, fire vinterdæk eller fire helårsdæk. Din bil må derfor ikke have forskellige dæk for og bag.
I nogle tilfælde kan du nøjes med at skifte to dæk: Begge fordæk eller begge bagdæk. I disse tilfælde skal de nye dæk være af samme mærke og model som de gamle dæk for at give sikkerhed og manøvredygtighed.
Så hvis to af bilens dæk lever op til anbefalingen på min. 3 mm slidbane, er det strengt taget kun nødvendigt at skifte de slidte dæk med nye. Sæt de nye dæk bag på bilen – anbefalet af vores mekaniker!
Der er flere fordele ved at skifte til sommerdæk, når vejret bliver varmere:
Sommerdæk er designet med en speciel gummiblanding, der er mere velegnet til varmere vejrforhold. Dette resulterer i bedre vejgreb og øget kontrol på tørre veje, hvilket forbedrer bilens køreegenskaber og sikkerhed.
Sommerdæk har normalt en lavere rullemodstand end vinterdæk, hvilket betyder, at de kræver mindre energi til at rulle. Dette kan føre til en bedre brændstoføkonomi og dermed reducere omkostningerne ved at køre bil.
Sommerdæk er designet med mønstre og riller, der hjælper med at lede vand væk fra dækket og reducere risikoen for aquaplaning. Dette kan forbedre bilens køreegenskaber og sikkerhed på våde veje.
Det er vigtigt at huske på, at det er vigtigt at skifte til de rigtige dæk i forhold til vejret, da dette kan have en stor indflydelse på bilens ydeevne og sikkerhed.
Kontroller slidbanen på dine sommerdæk for at sikre, at der er tilstrækkelig dybde og ingen skader eller slid, der kan påvirke ydeevnen.
Kontroller dæktrykket på dine sommerdæk for at sikre at det er korrekt. Et korrekt dæktryk vil give bedre brændstoføkonomi og sikrere kørsel
Sørg for at køre ed den maksimale hastighed, som dine sommerdæk er designet til at tåle. Dette vil være angivet på siden af dækket.
Selvom sommerdæk er designet til at yde bedre præstationer på tørre veje, skal du stadig være opmærksom på vejforholdene og tilpasse din kørsel derefter. Kør forsigtigt på våde og glatte veje og tilpas din hastighed og afstand til andre køretøjer.
Hvis du skifter til sommerdæk, skal du sørge for at opbevare dine vinterdæk korrekt for at beskytte dem mod skader og forlænge deres levetid. Opbevar dem et tørt og køligt sted væk fra direkte sollys og varmekilder
Pladsbesparelse: Når du opbevarer dine vinterhjul på et dækhotel, frigiver du plads i dit hjem eller garage, som du kan bruge til andre ting.
Sikkerhed: Når dine vinterhjul er opbevaret på et dækhotel, er de sikret mod tyveri eller beskadigelse, da dækhotellet normalt har overvågning og sikkerhedssystemer.
Forlænger levetiden på dine dæk: Når dine vinterhjul er opbevaret på et dækhotel, er de beskyttet mod skadelige vejrforhold og temperaturudsving, som kan påvirke dækenes levetid og ydeevne.
Hvis dækket har et M+S mærke samt bjerg- og snefnug symbolet på siden, er det et vinterdæk.
Hvis der kun er M+S mærket kan der være tale om et helårsdæk. Nogle helårsdæk har dog også et bjerg- og snefnug på siden.
Et sommerdæk har ikke en egentlig mærkning på siden.
Frem til 31. marts 2023 accepteres både dæk mærket med ‘M+S’ og 3PMSF (bjerg- og snefnugsymbol) som vinterdæk. Fra 1. november 2024 skal vinterdækket være mærket med 3PMSF.
Læs mere om vinterdæk
Det koster typisk omkring 499,- kroner at skifte til sommerdæk inkl. dækhotel – altså opbevaring af dine dæk. Skal du have nye dæk er prisen afhængig af bilstørrelse, mærke etc.
Spørg værkstedet, der gerne giver dig et tilbud.
Det tager typisk fra 30-60 minutter at skifte til sommerdæk.
På værkstedet sørger vi for, at dækkene er afbalanceret, vi sikrer os at dækkene er i god stand og opfylder de lovpligtige 1,6 mm.
Vi anbefaler dig dog at skifte, hvis mønstret er mindre en 3 mm.
Læs mere om dækskifte her
Der er nogle krav, som sommerdæk skal opfylde for at blive godkendt til brug på vejene. Disse krav varierer afhængigt af det land, hvor du bor, men generelt er der nogle fælles standarder:
1. Mønsterdybde: Mønsterdybden på sommerdæk skal være mindst 1,6 mm, men det anbefales at skifte dækkene ud, når mønsterdybden er mindre end 3 mm, da dækkene mister deres vejgreb og ydeevne.
2. Belastnings- og hastighedskode: Hvert dæk har en specifik belastnings- og hastighedskode, der angiver dækkets maksimale belastningskapacitet og hastighed. Det er vigtigt at vælge sommerdæk, der passer til din bil og dens specifikationer.
3. EU-dækmærkning: EU-dækmærkning er en obligatorisk mærkning på dæk, der angiver brændstofeffektivitet, vådgreb og støjniveau. Dette giver forbrugerne mulighed for at vælge dæk, der er mere brændstofeffektive og har bedre vådgreb.
4. DOT-kode: DOT-koden er en kode, der angiver produktionstidspunktet for dækket og giver dig mulighed for at spore dækkets alder og holdbarhed.
Udfyld formularen herunder
Udfyld formularen herunder
Udfyld formularen herunder
Udfyld formularen herunder
Udfyld formularen herunder
Udfyld formularen herunder
Udfyld formularen herunder
Udfyld formularen herunder
Udfyld formularen herunder
Udfyld formularen herunder
Udfyld formularen herunder