Elbil opladning - få tips til opladning

Elbil opladning er nødvendigt ligesom brændstofpåfyldning er nødvendigt til benzinbiler. Elbiler er en miljøvenlig og effektiv transportmulighed, men for at de kan køre, skal de oplades.På denne side vil vi forklare, hvordan man oplader en elbil, samt hvor man kan gøre det.

Hvordan lades en elbil op?

En elbil kan lades op på flere forskellige måder. De fleste elbiler kan lades op med en almindelig stikkontakt, men der findes også hurtigere ladekabler, der kan oplade bilen på få timer.

Elbil opladning fra almindelig stikkontakt

Langt de fleste biler kan oplades fra en almindelig stikkontakt med jord. Fordelen er tilgængelighed næsten overalt, men der er mange begrænsninger for, hvor stor effekt der kan aftages. Specielt i gamle elinstallationer, med mange koblingspunkter mellem sikringsskab og stikkontakt, kan det være problematisk at belaste med 10-16 A over længere perioder.

Overophedning af kabler og samlepunkter samt selve stikkontakten, kan være et alvorligt problem. I gamle og defekte elinstallationer kan der opstå brandfare.

Den sikreste løsning, som samtidig også giver kortere ladetid, er som tidligere nævnt en speciel installation med fast ladeboks eller en ladeboks tilsluttet industrikontakt med tilstrækkelig strømstyrke.

Opladning via Type-2 stikket

Type 2-stikket er det standard-stik, du finder i alle moderne elbiler. Det er det stik, der sidder i enden på det kabel, som du benytter på din ladeboks, og det kabel/stik du f.eks. anvender, når du AC-lader ude. Du kan bruge Type 2-stikket til AC-ladning med både 1 og 3 faser.

Type 2-stikket passer ned i CCS-stikket i bilen.

Opladning via CCS stikket

CCS er et hurtigladerstik/lynladerstik, og det er den europæiske standard for stik til elbiler. CCS står for Combined Charging System, og det kaldes nogle gange også et Combo 2-stik.

Siden 2014 har det været et EU-krav, at man skal kunne bruge CCS-stikket på nye ladenetværk. Det betyder, at man kan anvende CCS langt de fleste steder ikke kun i Danmark, men også i Europa.

Elbil opladning - hvilke muligheder er der ?

Privat opladning

Dette kunne være hjemme i parcelhuset
Eller det kunne være på arbejdspladsen

Offentlig opladning

Her har du tre muligheder for opladning
En 11 KW ladestander
En 50 KW ladestander
en 100 KW ladestander

Elbil opladning hjemme

En hjemmeløsning er den nemmeste og billigste løsning for dig, der har en elbil. Du skal blot have en oplader tilkoblet til en stikkontakt eller en ladeboks, og så kan du lade din bil op derhjemme.

Ligesom benzin så koster strøm, og når du flytter tankstationen hjem i indkørslen, så kommer du til at kunne se det på din elregning. En gennemsnitlig elbil kører i dag i gennemsnit 5 km på en kWh. Kører man 20.000 km om året, svarer det til, at man årligt bruger 4.000 kWh på kørsel

Ladestation e-go

Elbil opladning via ladeboks

Hvis du har en elbil, kan det være en god idé at installere en ladeboks. En ladeboks giver dig mulighed for at oplade din elbil hurtigere og mere effektivt. Ladebokse kan installeres på din egen parkeringsplads eller i garagen.

Refusion af el-afgift

Ladeoperatører, altså virksomheder der udbyder abonnements- eller lejeløsninger til opladning af el biler, får refunderet den afgift, der ellers er på el. Aftalen om refusion af el-afgift gælder foreløbig frem til udgangen af år 2030.

I praksis betyder det, at du som forbruger vil se, at den el der bruges til at oplade din bils batteri, er lidt billigere end den el, du bruger til fx dit fjernsyn.

Selvfølgelig gælder der særlige regler for dig, hvis du allerede er fritaget for at betale el-afgift eller mindre afgift – som hvis du fx har solceller.

Læs mere om de forskellige ladeløsninger til elbiler.

Elbil opladning i det offentlige

Offentlige ladestandere er betegnelsen for alle ladestandere, som befinder sig i det offentlige rum, og som alle kan bruge til at oplade sin elbil. Der er flere forskellige udbydere i Danmark, som driver offentlige ladestadere, f.eks. Clever, Ionity, E.ON med flere.

Du vil møde offentlige ladere, som er gratis at bruge, men de fleste koster penge. Prisen, du skal betale for at lade, er f.eks. afhængig af, om du har et abonnement til den ladestation, hvor du ønsker at lade.

Opladning 11 KW

11 kw ladestander (AC)
Disse leverer vekselstrøm (som hjemme hos dig selv). Ladetiden er derfor afhængig af effekten (kw), ladekablerne samt bilens onboard chargers kapacitet.

Elbil opladning 50 KW

50kw ladestander (DC)
Disse leverer jævnstrøm og er dermed uafhængige af onboard chargerens kapacitet. Ladetiden bliver reduceret, da ladestanderen har en høj kapacitet. Findes ved tankstationer, rastepladser og indkøbscentre

 

Opladning 100 kw

100 KW ladestander (DC)
Lynopladning med høj effekt og uafhængig af en onboard chargers kapacitet kan oplade bilen til 80% på en halv time (peugeot e-208)

Ofte flere ladere samlet ved tankstationer og rastepladser

 

Betaling og pris på opladningen

Betaling ved offentlige ladestandere foregår via en app, hvortil der er tilknyttet et betalingskort. Det kan være en god ide at have flere forskellige apps til betaling, hvis du bruger mange offentlige ladestandere med forskellige udbydere. Er du i forvejen abonnementskunde får du til tiden en betalingsbrik, der gør det hele nemmere.

Du kan bruge apps som f.eks. Plugsurfing, NewMotion eller Spirii Go til at få et overblik over ladestandere i nærheden og også se pris.

Hvor lang tid tager det at lade en elbil op?

Det afhænger af flere faktorer, herunder bilens batteristørrelse, opladningshastighed og opladningskilde. Men som tommelfingerregel tager det omkring 8 timer at oplade en elbil fra en almindelig stikkontakt.

Det vil være forskelligt fra elbilsmodel til elbilsmodel, hvor lang tid det tager at lade batteriet op. Ladetid er ikke kun bestemt af, hvor meget standeren kan levere. Ladetid er i høj grad også bestemt af, hvor meget bilen kan modtage, hvor stort et ladetab, der er, mv. Ofte kan man i bilens specifikationer se hvor hurtigt den specifikke bil kan oplades. Du kan læse FDMs test af elbiler, hvor ladetiden testes i praksis.

Peugeot e-208

Hvordan ved man, om en elbil er fuldt opladet?

Det er faktisk ret simpelt. På instrumentbrættet vil der være en indikator, der viser, hvor meget strøm der er tilbage i batteriet. Når den viser “full” betyder det, at bilen er fuldt opladet.

Mange elbiler kommer med en App, hvor du kan se rækkevidden for din elbil og dens ladestatus i realtid. Fjernaktiver opladningen, når du ønsker det, og følg forløbet.

 

Er der nogen ulemper ved at lade en elbil op?

Det er faktisk ikke så mange ulemper, men der er et par ting, man skal være opmærksom på. For det første tager det lang tid at oplade en elbil. Det kan tage op til 8 timer hjemme, så det er vigtigt at have en opladningsstation i nærheden af, hvor man parkerer. Lynoplader du derimod ude i det offentlige går det langt hurtigere.

Opladning af ë-SpaceTourer

Er der nogen fare forbundet med at lade en elbil op?

Nej, der er ikke nogen fare forbundet med at lade en elbil op. Det er faktisk ret simpelt – du tilslutter blot din oplader, og så begynder opladningen. Du skal dog være opmærksom på, at der er nogle forskellige typer opladere. Sørg for at have den rigtige type oplader, og følg altid producentens anvisninger.

Er elbiler sikre – læs mere her

Kan vi hjælpe dig?

Anvend vores formular og vi kontakter dig så hurtigt som muligt.

HJULSKIFTE

Person info
Bilens info

Book hjemmebesøg

Skriv til os

Udfyld formularen herunder

Ønsker du yderligere info

Udfyld formularen herunder

Skriv til os

Udfyld formularen herunder

Skriv til os

Udfyld formularen herunder

Skriv til os

Udfyld formularen herunder

Skriv til os

Udfyld formularen herunder

Skriv til os

Udfyld formularen herunder

Skriv til os

Udfyld formularen herunder

Skriv til os

Udfyld formularen herunder

Skriv til os

Udfyld formularen herunder

BOOK SERVICE

Person info
Bilens info

Hvad er din bil værd ?

Udfyld formular og vi vender tilbage med et estimat

Skriv til os

Udfyld formularen herunder

Beregn byttepris

Book prøvetur