Hybrid biler kan deles op i to kategorier: Dem der skal lades op, som en Plug-in Hybrid, og dem der selv genererer strøm som HEV eller MHEV. Nedenfor giver vi dig en forklaring, så du kan vælge den bil, der passer bedst til dig.
Der er mange fordele ved at køre en hybridbil. For det første er det godt for miljøet, fordi de ikke udleder så meget CO2. For det andet er det ofte billigere at køre en hybridbil, fordi man ikke skal bruge så meget benzin. Læs vores tips nedenfor før du køber en hybridbil.
Der er tale om en ren hybridbil, hvis bilen ikke skal oplades men automatisk skifter mellem at køre på benzin og el. Hybridbiler er udstyret med mindre højvoltsbatterier og kører typisk ikke længere end et par kilometer på el ad gangen.
Batteriet oplades når forbrændingsmotoren startes, og når du bremser. Hybridbilen kører på el, så snart der er nok energi på batteriet. Når bilen skal vælge el eller benzin spiller hastigheden en rolle. Ved høje hastigheder vil bilen som udgangspunkt ikke køre på el. Derfor opnår du den største fordel ved hybridteknologien, når du kører i byen, hvor der er mange stop og start, og hvor elmotoren således får bilen til at køre længere på literen.
Dette er en mild udgave af en HEV: En mild hybrid kan ikke køre på ren el. Men hybridteknologien træder i kraft ved at assistere med en elektrisk motor i det øjeblik forbrændingsmotoren bruger meget brændstof. Især ved start og stop bruges meget brændstof, hvorfor også denne type er særlig effektiv ved små byture. Kører du i en sådan MHEV udgave, vil du næsten ikke kunne mærke, at det ikke er en ren benzinbil.
Hybridbiler kører langt på literen
Det er hurtigt at tanke
Hybridbiler er støjsvage ved bykørsel
Bilerne har automatgear
Hybrid biler kører kun et par kilometer på ren el
Der er ike anhængertræk på alle
Hybridbiler kan ikke oplades som fx en Plug-in
Plug-in hybrid biler fungerer helt anderledes end en ren hybridbil. Forskellen er, at plug-in hybridbiler både oplades, når du kører, og via en oplader (plug-in) fx hjemme i carporten eller ude i det offentlige – hvor den oplades som på en anden benzinstation.
Plug-in hybridbiler er udstyret med større og kraftigere batterier end ren hybridbiler, hvorfor der kan køres længere på ren el. I dag kan plug-in hybrider typisk køre mellem 15 og 80 km på et fuldt opladet batteri.
Ønsker man at tage hensyn til miljøet og køre på ren el hver dag, bør plug-in hybrid bilen oplades hver dag, således du altid starter på el. En opladning kan finde sted natten over hjemme fx via en ladeboks.
Plug-in hybrid biler er støjsvage, især når de kører på el
Egner sig godt til bykørsel
Hurtigt at tanke brændstof
Hybrid biler fungerer som elbil på kortere ture – godt for miljøet
Bilerne har automatgear
Uden strøm kører bilen blot på benzin
Fuld udbytte af en plug-in hybrid kræver en ladestation i nærheden
Rækkevidde på ren strøm er begrænset til 15-80 km
Høj vægt på grund af motorer og batteri
Ikke alle modeller har anhængertræk
Mange overvejer en plugin-hybrid, fordi de gerne vil have en elbil, men ikke vil lade sig begrænse af rækkevidde og ladetid. Plugin-hybriden kan køre som elbil på korte afstande, og når du kører langt, kan den blot fortsætte på benzin eller diesel.
Plug-in hybrid biler generelt passer bedst til dig, der kan klare den daglige rækkevidde på el. Dermed tager du hensyn til miljøet og får det optimale udbytte af hybridteknologien. Fordelen er helt klart at du kan skåne miljøet ved bykørsel i det daglige, og når weekenden kommer, kan du køre længere ture, hvor benzinmotoren træder i kraft.
Har du endvidere mulighed for at få en stander eller en ladeboks hjemme, og måske har du også mulighed for at lade op på arbejdspladsen, ja så er opladningsmulighedenrne pludselig optimale.
Afgifter på plugin-hybrid biler
Afgifterne på en plug-in hybrid bil er i 2022 minimale, hvilket gør det særlig attraktivt at købe en plug-in hybrid.
Pris i 2022 | Beregnet pris i 2023 | Forskel |
250.000 kr. | 259.890 kr | 9.890 kr. |
350.000 kr. | 364.061 kr. | 14.061 kr. |
450.000 kr. | 468.390 kr. | 18.390 kr. |
550.000 kr. | 572.649 kr. | 22.649 kr. |
650.000 kr. | 676.993 kr. | 26.993 kr. |
Kilde: FDM
Ligesom ved en ren elbil påvirkes en plug-in hybridbil af flere forskellige faktorer. For at nævne nogle så er dit kørselsmønster – altså om du kører i byen eller på motorvejen vigtigt. Også temperature spiller ind – både den ind- og udvendige. Om vinteren vil en plug-in hybrid bruge ekstra megen energi på opvarmning af kabine, aircondition og ruder, hvilke vil afspejle sig i en kortere rækkevidde. Læs alt om hvilke faktorer, der påvirker rækkevidden her.
En Plug-in hybrid bil har et batteri, der er genopladeligt under kørslen. Derudover skal batteriet lades op via en stikkontakt, ladestander eller ladeboks Vi tilbyder i forbindelse med køb af en plug-in hybrid fx forskellige modeller som Clever eller E-go.
En plug-in bil skal gerne oplades ofte, så du får det fulde udbytte af teknologien. Køber du en ladeboks kan du fx oplade bilen om natter, hvor el ikke altid er så dyrt. Du sætter blot bilen til opladning, g så stopper den med at lade og går i dvale, nar batteriet er fuldt opladet. Præcis på samme måde som hvis du oplader din mobiltelefon.
Læs mere om opladning af en plug-in hybrid
En hybridbil er en bil, der kan køre på både benzin og el. De fleste hybridbiler har en benzinmotor og en elmotor. Nogle hybridbiler har også en dieselmotor. Denne type bil er blevet meget populær, fordi den er mere miljøvenlig end en almindelig bil. Men hvor meget CO2 udleder en hybridbil egentlig?
Ifølge en undersøgelse fra Transportministeriet udleder en hybridbil i gennemsnit 115 gram CO2 pr. km. Det er mindre end en almindelig benzinbil, der udleder 140 gram CO2 pr. km. og en dieselbil, der udleder 130 gram CO2 pr. km. Derudover er hybridbiler også mere energieffektive. De bruger cirka 25% mindre energi end en almindelig benzinbil.
Det betyder, at hybridbiler er et godt valg, hvis du gerne vil være mere miljøvenlig. De er også en god investering, fordi du vil spare penge på benzin og diesel.
En hybridbil er en bil, der kan køre på både benzin og elektricitet. Når bilen kører på elektricitet, forbruger den mindre energi, og derfor er den mere miljøvenlig.
Benzinforbruget på en hybridbil varierer, afhængigt af hvilken type bil det er. Nogle hybridbiler forbruger meget lidt benzin, mens andre forbruger lidt mere. Elektricitetsforbruget på en hybridbil varierer også, afhængigt af hvilken type bil det er.
Det er derfor ikke muligt at sige præcist, hvor meget benzin og elektricitet en hybridbil forbruger. Det afhænger af flere faktorer, såsom bilens type, kørselsforholdene og kørestilen.
Hybridbiler performer ofte bedre i sikkerhedstest – end biler i samme vægtklasse. At der ligger både en elmotor og en forbrændingsmotor påvirker ikke hybridbilerne i negativ retning.
Hvor langt kører jeg til daglig?
Når du overvejer at købe en plug-in hybridbil, er det vigtigt at undersøge, hvor langt du kører til daglig. Dette er vigtigt, da plug-in hybridbiler er designet til at køre korte afstande på batteri alene, før de skifter til benzin- eller dieselmotoren. Hvis du kører lange afstande hver dag, kan det være svært at få det maksimale ud af din plug-in hybridbil.
Hvilke funktioner skal min kommende plug-in hybridbil have?
Det er også vigtigt at overveje, hvilke funktioner du ønsker i din plug-in hybridbil. Det kan være alt fra et moderne infotainmentsystem til avancerede sikkerhedsfunktioner. Det er vigtigt at vælge en bil, der har de funktioner, du har brug for, så du får mest muligt ud af din investering.
Køb en bil med for stor eller lille batterikapacitet – Det er vigtigt at vælge den rigtige størrelse batteri til din plug-in hybridbil. Hvis du køber en bil med for stor batterikapacitet, vil det betyde, at du bruger mere energi end nødvendigt, når du kører.
Hvordan virker skærmmenuen?
Når du har købt din plug-in hybridbil, er det vigtigt at forstå, hvordan skærmmenuen fungerer. Skærmmenuen er et vigtigt værktøj, da den giver dig mulighed for at overvåge og styre din bils opladningscyklus. Det er også her, du kan se, hvor meget energi du har brugt, og hvor meget energi du har tilbage.
Hvordan virker leverandørens APP til hybridbilen?
De fleste plug-in hybridbiler kommer med en app fra leverandøren. Denne app giver dig mulighed for at overvåge og styre din bils opladningscyklus. Du kan også bruge appen til at se, hvor meget energi du har brugt, og hvor meget energi du har tilbage. Det er også her, du kan se, hvor langt du har kørt, og hvor meget brændstof du har brugt.
Hvor hurtigt skal bilen kunne lades op?
Når du vælger en plug-in hybridbil, er det vigtigt at overveje, hvor hurtigt den skal kunne lades op. Dette er vigtigt, da det kan have stor indflydelse på, hvor ofte du skal lade bilen op. Der er forskellige typer opladere, der kan oplade din bil på forskellige tidspunkter. Det er derfor vigtigt at vælge den oplader, der passer til dine behov.
Glem ikke at overveje opladningstider – Opladningstiderne for en plug-in hybridbil er længere end for en almindelig benzinbil. Det er derfor vigtigt at overveje, hvor meget tid du har til at oplade bilen, inden du køber den.
Hvor skal jeg oplade min plugin
Det er vigtigt at undersøge, hvor mange ladestandere der er i dit område, inden du køber en plug-in hybridbil. Dette vil hjælpe dig med at vurdere, om det er en praktisk mulighed for dig at købe en plug-in hybridbil.
Udfyld formularen herunder
Udfyld formularen herunder
Udfyld formularen herunder
Udfyld formularen herunder
Udfyld formularen herunder
Udfyld formularen herunder
Udfyld formularen herunder
Udfyld formularen herunder
Udfyld formularen herunder
Udfyld formularen herunder
Udfyld formularen herunder